Wat is TRE®?

TRE staat voor Tension/Trauma Releasing Excersises en is ontwikkeld door David Berceli.
Wie hij is en wat hij doet lees je hier.

Wil je een filmpje zien waarin David kort en technisch uitlegt hoe TRE werkt? Klik hier.

Het ontstaan van TRE®.


Het uitgangspunt is dat je met TRE® een lichaamseigen stressrelease activeert. Net als andere zoogdieren, hebben wij mensen die van nature tot onze beschikking. Wij zijn prima toegerust op het dealen met stress. Effectief omgaan met stress binnen- en buiten de feitelijke stressvolle situaties, maakt/houdt ons veerkrachtig, flexibel en in staat echt te ontspannen. TRE® laat ons dit doen zonder dat we ons met onze gedachten bezig hoeven te houden met de stressvolle situatie. Het lichaam ontspant daardoor, maar ook ons brein, onze geest. Want lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, bij het bevechten van stress en gevaar, maar ook in het loslaten daarvan. TRE heeft daardoor ook impact hoe we (ook in de toekomst) stress beleven.

Hoe werkt het?


In principe willen we uit het hoofd in het lichaam. Dat betekent dat we niet willen analyseren, interpreteren en redeneren, we hoeven niet met onze gedachten terug naar akelige of zelfs traumatische ervaringen. Maar we kunnen wel terug naar wat die ervaringen in (welk deel van) ons lichaam hebben gedaan en hoe we die alsnog kunnen loslaten. Dus hoewel je niet naar de feiten terug gaat van nare situaties, kun je wel terugkeren naar de emotionele lading ervan. Maar dat hoeft niet! Ook zonder specifieke ‘opdrachten’ zal je lichaam releasen en kun je (alledaagse) spanning ontladen. Je wilt echter altijd onder een bepaalde mate van activering blijven. Daardoor raak je niet overspoeld door emoties en ia er geen sprake van herbeleving of hertraumatisering.
De TRE® provider speelt hierbij een belangrijke rol.

Wat gaan we doen?


TRE® is in principe een hands-off methode, je wordt dus niet aangeraakt. Met een aantal lichamelijke oefeningen bereiden we het lichaam voor op de release. De provider bevraagt je op je ervaringen en sensaties en draagt samen met jou zorg voor een veilige, prettige en zinvolle ervaring. Je kunt TRE® beoefenen in een 1 op 1 sessie met de provider, of in een groepssetting. Ook in een groepssetting blijft het een individueel proces, alleen dan met meerdere mensen in de ruimte.

Stress (weer) leren voelen.


Door met het lichaam te werken en je continu bewust te zijn van de lichamelijke, mentale en emotionele sensaties, krijg je meer inzicht in wat voor jou belangrijke signalen zijn. Die signalen zijn van belang in dit bewustwordingsproces. Naast het releasen van stress tijdens een sessie, neem je deze bewustwording mee in je dagelijkse leven. Je herkent dus jouw specifieke signalen (eerder) en kunt hier dan gericht op sturen.